logo

Aquestes alçades del calendari, son molt pocs els que encara no coneixen tots els detalls de la LXI edició del Festival d’Eurovisió que enguany es celebrarà a la capital de Suècia; Estocolm (10,12 i 14 de Maig). A les següents línies intentarem fer 5 cèntims de totes les novetats, que no són poques, curiositats etc.. Preparats?

Tal i com comentàvem anteriorment la celebració d’enguany a Suècia no es la primera, i ben segur que tampoc l’última, que Eurovisió es celebrarà en aquest país. L’última vegada que Suècia va guanyar el festival no la tenim que anar buscar gaire lluny.. va ser l’any de “Euphoria”, el 2013 celebrat a la ciutat de Malmö al sud del país. Enguany tindrem una coincidència respecte el 2013 i es que repeteix com a presentadora, Petra Mede, on romandrà acompanyada del guanyador de l’any anterior Mans Zelmerlöw. Com cada any, el festival va molt vinculat a un lema, sobretot el merchandising, en aquesta edició es el “Come Together” (anem junts en català). Un eslògan que vol fer al·lusió a l’historia del Festival, on uneix  cada un dels països que participen.Pel que fa el logotip serà una “dent de lleó” acompanyat de diferents llavors simbolitzant la unió dels països .

Ja coneixem, la ciutat, les dates, els presentadors, logotip, l’eslògan.. però falta el més important; Els participants. Enguany com en anteriors publicacions ja us vam avançar, Andorra (RTVEA) no tornarà a participar en aquesta edició i es molt probable que tampoc a les següents… i pel que fa a les Incorporacions o països que retornen al festival són;

Austràlia, si Austràlia no pertany al territori Europeu sense cap mena de dubte, però es una decisió que la UERva escollir després de la “bona acollida”de  l’any anterior. Una decisió que als eurofans ha dividit força pel que fa la seva aprovació no obstant, aquest any si que participarà al festival així dons pot guanyar però alto! Si Austràlia guanya el festival d’Eurovisió cosa probable, la següent edició no es podria celebrar a Austràlia sinó a un país Europeu, Quin? No està gens clar..

Bòsnia Hercegovina, Bulgària, Croàcia i Ucraïna retornen al festival, mentre que l’únic país que s’ha retirat temporalment respecte l’any anterior es Portugal.

Un cop conegudes les novetats més importants pel que fa a païso, cal esmentar la novetat més important de l’edició  i probablement la més important de la última dècada; el vot.

Per primera vegada des de 1975, el procediment de votació canvia considerablement: cada país atorgarà dues vegades 1-8, 10 i 12 punts, un pel jurat professional i una altra pel tele vot, mantenint el 50% de la decisió cadascun; pel que amb aquesta implementació es deixarà de banda l’antic sistema de mitjanes entre el jurat i els espectadors. Així mateix, durant la Gran Final, igual que en les edicions anteriors, cada país anunciarà un per un les puntuacions del seu jurat nacional; no obstant això, els resultats del públic es donaran a conèixer posteriorment en un sol bloc, de manera que el guanyador no es coneixerà fins a l’últim moment de les votacions. Així dons ens agradi o no, aquest any serà així!.

Que en sabem dels probables guanyadors? Dons bé la veritat es que ben poquet, els “tops 10” dels eurofans a internet fan especular i especular sobre les grans favorites per guanyar el festival, tanmateix les cases d’apostes opten entre Rússia, Suècia, Austràlia Croàcia i Malta per guanyar el festival.  Tot un popurri de falses expectatives que ens faran estar mirant les pàgines webs i especulant fins el gran 14 de Maig que sortirem de dubtes!

Rubén Morcillo